Doğru bildiğini yap...

Taksimde Buluşuyoruz

Taksimde Buluşuyoruz
12 Haziran 2023

Değerli meslektaşlarım; bildiğiniz üzere ülkemizde her yıl 1 Mart Muhasebe Günü veya Muhasebeciler Günü, 1-7 Mart Muhasebeciler haftası olarak kutlanıyor. 1994 yılına kadar 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunun TBMM’nde kabul edildiği tarih olan 1 Haziran’da kutlanmaya başlamıştır.

1994 yılında Sakarya’da yapılan başkanlar toplantısında bu uygulamadan dönülmüş ve 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunun TBMM’ye sevk edildiği tarih olan 1 Mart muhasebe/muhasebeciler günü,  1-7 Mart muhasebeciler haftası olarak kabul edilmiş ve o tarihten itibaren kutlan-ama-mıştır.

Deveye sormuşlar boynun neden eğri, nerem doğru ki demiş.  Biz de doğru olan uygulamayı bırakıp, kendimizi yanlışa sevk etmişiz. Bildiğiniz üzere ülkemizde her yıl 26 Şubat-1 Mart tarihleri VERGİ HAFTASI olarak kutlanmaktadır. Zira hem vergi haftasına denk gelmesi hem de Mart ayının biz meslektaşların en yoğun olduğu aylardan biri olduğu unutulmamalıdır.

Mesleği fiili olarak icra eden meslek mensuplarının büyük çoğunluğu bu dönemde yoğun bir tempoda çalışmakta ve aylık rutin verilecek beyanname ve bildirimler dışında yedi gelir unsurunu içinde barındıran YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAME’lerini yetiştirme telaşıyla bırakınız kutlama düşünmeyi, çoğu zamanlar ofislerinde gece yarılarına kadar çalışmaktadırlar.

Meslek yöneticilerimiz ise bu duruma bugüne dek bir çözüm önerisi sunmak yerine mutlu bir AZINLIK ile kutlama yapmayı tercih etmişlerdir.

Muhasebe/muhasebeciler gününün bir şölen havasında tüm yurtta, geniş katılımla (meslek çalışanları, mesleğe gönül verenler, meslek mensupları) kutlanmasını sağlamak ve bu mesleğe gönül verenlerin en azından yılda bir gün bile olsa kendilerine değer verildiğini hissetmelerini sağlamak, bu mesleğin yöneticilerinin birincil görevi olmalıdır.

Muhasebe/muhasebeciler günü veya muhasebeciler haftası kutlanacaksa, bu tarih meslek yasamızın meclise sevk edildiği tarih değil, meslek yasamızın T.C. Resmi Gazete’de yayımlandığı 13 Haziran tarihi olmalıdır.

Bu bağlamda 26.05.2023 Tarih ve 9345 Sayılı Dilekçemiz ile TÜRMOB Yönetim Kurulu’na yaptığımız başvuru mevcut yönetim tarafından OY ÇOKLUĞU ile REDDEDİLMİŞTİR.

Mali Müşavir ve Muhasebe mesleğine gönül verenlere bir günü çok gören yönetim anlayışını sizlerin takdirine bırakıyorum.

BMMG Kurucu Başkanı

Turgay Kanarya