Doğru bildiğini yap...

Bağımsız Mali Müşavirler Grubu Cumhuriyet Bayramı 100. Yıl kutlamalarını 28.10.2023 Tarihinde Fatih Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.

Bağımsız Mali Müşavirler Grubu Cumhuriyet Bayramı 100. Yıl kutlamalarını 28.10.2023 Tarihinde Fatih Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.
29 Ekim 2023

Bağımsız Mali Müşavirler Grubu Cumhuriyet Bayramı 100. Yıl kutlamalarını 28.10.2023 Tarihinde Fatih Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.

Muhasebe mesleğine gönül veren Mali Müşavir ve Stajyerler tarafından yoğun ilgi gösterilen programa şehitlerimize ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak amaçlı bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlandı.

Program kapsamında ilk söz Bağımsız Mali Müşavirler Derneği başkanı Rıza Teksan’a verildi. Rıza Teksan günün anlam ve önemine binayen yaptığı konuşmada;

Cumhuriyetin ilanından önce ülkede yaşanan gelişmelere değinerek, Cumhuriyet ilanına kadar geçen süreçte yaşanılanları, yapılan anlaşmalara değinerek Cumhuriyetin ilanına kadar geçen süreci kısaca değerlendirdi.

İkinci olarak söz alan İSMMM Odası Yönetim Kurulu Üyemiz Taner Yüceur yaptığı konuşmada; Cumhuriyetimizin 100. Yıl kutlamalarının büyük coşku ile kutlanması gerektiğine değinerek, Cumhuriyeti bizlere armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatük’e şükranlarını sunarak, etkinliğe katılan tüm meslektaşların bayramını kutladı.

Son sözü alan grup başkanımız ve TÜRMOB Yönetim Kurulu üyemiz Turgay Kanarya yaptığı konuşmada;

Bu ülkenin masa başında haritalar çizilerek elde edilmediğini ve her karış toprağının kanla alındığını ve ülke sınırlarının vatan evlatlarının şehitlerin kanı ile çizildiğine işaret ederek, Cumhuriyetin ilelebet Türk Gençliği tarafından muhafaza ve müdafaa edileceğini söyledi ve etkinliğe katılan tüm meslektaşların bayramını kutlayarak meslektaşlarımızın da gündeminde olan birkaç mesleki konuya değindi.

Bunlardan birincisi SÜRGEM’in zorunlu eğitimleri konusuydu. SÜRGEM Eğitimleri ile ilgili olarak yanlış bilinen bazı konuları açıklığa kavuşturdu. Zorunlu eğitimlere katılmayanların ceza alacağına dair bazı duyumlar aldığını belirterek, bu yanlış bilinen bir durumdur. Eğitim zorla verilmez, eğitim istenilerek yapılır, bunun cezai bir yaptırımı yok dedi. Sözlerine devam eden Turgay Kanarya, 3 yıl içerisinde 120 kredinin tamamlanmasının müşteri sözleşmelerinin sisteme girilmesi, eğitim seminerlerine katılmak gibi işlemlerle tamamlanabileceğine işaret ederek 3 yıl içinde 120 kredinin tamamlanamaması halinde tek yaptırım stajyer çalıştıran meslek mensubuna faaliyet belgesi vermemek olacaktır. Bunun dışında başka bir yaptırımı yoktur dedi.

Daha sonra meslektaşlarımızın da gündeminde olan taslak tebliğ ile ilgili tebliğde yer alan kota, YMM lerin tasdik sınırı ve Mali Müşavirlerin Sahte belge Düzenleyen firmalar ile ilgili sorumluğu konusundaki taslakta yer alan bilgiler ışığında, grubumuzun en başından beri kotayı (kapasite sınırlamasını desteklediğini) ancak büyük muhasebe firmalarının buna engel olduğuna değindi.  YMM lerin tasdik sınırlarını belirleyen rakamların güncellenmesi gerektiğini ancak defter tutmalarının önünün kapanması gerektiğine değindi. Mali Müşavirlerin SMİYB kapsamında işlem gören firmaların defterlerini tutması halinde alacağı cezaların hukuksuz olduğuna değinerek düşünebiliyor musunuz taslağa göre 10 tane müşterisi olan mali müşavirin 1 müşterisi bu kapsamda işlem görmesi halinde bu meslektaşımız bir yıl süreyle ceza alacak. Bu kabul edilebilir bir durum değildir dedi. Hukukta masumiyet karinesi vardır, suçu sabit olmadan cezalandırmak hukuksuz bir işlemdir. Taslağın bu şekilde çıkması halinde mahkemeye taşıyacağımızı da bildiririm dedi.

Sözlerine devam eden Turgay Kanarya, tüm akademik meslek odalarında hizmet akdi ile çalışanların bir asgari ücret tarifesi var. Bizim maalesef böyle bir tarifemiz yok, bizim meslektaşlarımız asgari ücret ile çalışmaya mecbur bırakılıyor. Biz mevcut asgari ücretin iki katı tutarında bir tarifenin belirlenmesini istiyoruz dedi.

Son olarak gündemde yer alan yeşil pasaport konusuna da değinerek, arkadaşlar yeşil pasaportu gündeme getiren benim. 2016 yılında Mali Müşavirler yeşil pasaport almalıdır dediğimde, dönemin İSMMMO başkanı kürsüden bana hayal satmayın demişti. Aradan geçen 7 yıldan sonra şimdi yeşil pasaport istiyorlar. Bugünün koşullarında bunu almak artık çok zor arkadaşlar, o dönemde bize destek olsalardı, şimdi bunları konuşuyor olmazdık dedi.

Son söz olarak; Cumhuriyetimizin 100.yılını kutlayan Turgay Kanarya “Ne Mutlu Türküm Diyene” sözlerinde son verdi.

Cumhuriyet kutlamalarının ardından program akışı “Enflasyon Muhasebesi ve Mali Tablolara Etkisi” isimli eğitim ile devam etti. Eğitimde bizlere sunum yapan Doç.Dr.Erkan Öztürk’e teşekkür ederiz.